joi, 9 august 2012

Transfagarasan- probably the best road in Romania

   Pentru ca amandoi vizitaseram Transfagarasanul cu multi ani in urma, numai ca separat, ne-am dorit nespus sa il revedem in aceasta vara, si ce prilej poate fi mai bun daca nu un weekend ce anunta temperaturi de peste 40 de grade?
   Astfel, sambata trecuta ne-am trezit dis-de-dimineata (a se citi ora cinci) am pregatit rucsacul si ne-am urcat in masina cu nerabdarea unor copii care urmeaza sa plece in aventura vietii lor. Inainte de a pleca am configurat treseul in cel mai mic detaliu (cum altfel?!) si pentru ca nu mai repetasem experienta de peste 12 ani ne-am dorit sa stam la cort, departe de zgomotul si aglomeratia infernala a orasului.
   Din Slatina, am mers pe ruta Pitesti-Campulung Muscel, iar prima oprire a fost pe traseul Rucar-Bran, pentru a admira pret de cateva minute privelistea ce se asternea chiar sub ochii nostri. Singurul lucru care ne-a intristat a fost mormanul de gunoaie lasat chiar langa marginea drumului...



   Dupa aceea, ne-am continuat dumul catre urmatorul obiectiv pe care doream sa-l bifam: Manastirea Sambata de Sus. Accesul catre aceasta se face pe ruta DN1 E68 Brasov-Sibiu din comuna Voila- Sambata de Jos catre Sambata de Sus (15 km). Cunoscuta si sub denumirea de Manstirea Brancoveanu, lacasul de cult reprezinta o adevarata dovada a credintei si a culturii romanesti.  Noua ni s-a parut un adevarat colt de rai, iar frumusetea acestui loc este sporita de farmecul naturii prin verdele crud, cerul albastru intens si susurul paraului. Ctitorita de catre Constantin Brancoveanu in secolul al XVII-lea, Manastirea Sambata de Sus constituie cu siguranta o atractie de neratat daca ajungeti vreodata prin zona.



   Apoi, am plecat catre principalul obiectiv al excursiei noastre: Transfagarasan. Imediat dupa comuna Cartisoara (aici am trecut chiar pe langa Muzeul Memorial al lui Badea Cartan) au inceput binecunoscutele curbe care ne anuntau ca am intrat pe cea mai celebra sosea din Romania.  Construit in perioada 1969-1974, Transfagarasanul nu inceteaza sa te uimeasca datorita privelistii naucitoare care i-a uimit si pe straini. Aflati in Romania, britanicii de la Top Gear au afirmat ca aici se afla cel mai uimitor drum pe care l-au vazut vreodata.
   Bineinteles sa ne-am oprit in dreptul Cascadei Balea care abia se putea zari de departe datorita debitului extrem de scazut. Cativa kilometri mai in fata am poposit din nou sa admiram Lacul glaciar Balea. Aici era  destul de aglomerat, ca sa nu mai pun la socoteala mizeria de peste tot si vesnicii vanzatori ambulanti care nu faceau decat sa sporeasca tigania. In acele momente va marturisesc ca m-am intrebat de ce intr-un loc atat de frumos nu se amenajeaza ceva de bun simt, ca sa nu mai vorbim de cabana Balea care mi se pare o constructie expirata fata de ce ar trebui sa fie aici.







   Dupa scurtul popas ne-am urcat in masina continuandu-ne drumul pana dupa Cabana Capra, unde am gasit o poienita cu iarba verde si cu un parau frumos-curgator chiar in spatele nostru. Aici ne-am campat corturile, iar seara nu se putea termina fara un foc de tabara care ne-a mai incalzit cat de cat (noaptea erau in jur de 4-5 grade).


   A doua zi dupa ce ne-am trezit am facut o scurta drumetie pe muntele de langa noi iar dupa aceea ne-am strans catrafusele si am plecat catre Vidraru. Inca de cum am ajuns am prins o aglomeratie de nedescris si abia dupa ce am traversat tunelul am gasit un loc de parcare. Pentru ca nu am avut unde sa aruncam gunoiul pe care il stransasesm din ziua precedenta ne-am carat cu el in masina spearand sa gasim macar o pubela, insa la baraj soc si groaza: 2 cosuri umplute pana la refuz si cateva mormane care zaceau pe trotuar. Lacul era destul de secat, iar in margine se puteau zari numeroase mizerii, insa acest lucru parea sa nu intereseze pe nimeni... Locul ne-a dezamagit oarecum, dar daca ajungeti aici nu ratati Cetatea Poenari. Noi nu am avut suficient timp sa o vizitam insa privelistea pe care o puteti admira de sus banuiesc ca trebuie fie splendida.
   Pe de alta parte, putini sunt cei care stiu ca pentru a fi construit barajul, un sat (pe nume Cumpana) a fost scufundat in intregime. In plus, oamenii de prin partea locului povestesc ca in urma cu mai multi ani, datorita nivelului scazut al apei, au putut zari una din turlele bisericii satului.




   Ultima oprire a fost la Manastirea Curtea de Arges care nu mai are nevoie de nicio prezentare. Chiar de cum am intrat am sesizat ca jumatate din biserica era acoperita de schele, semn ca lucrarile de restaurare incepute cu mai bine de 7 ani nu se terminasera. Considerata Monument Istoric, Manastirea Curtea Arges reprezinta expresia autentica de jertfa si patriotism. In caz ca nu stiati, aici se afla mormintele regilor Carol I si Ferdinad precum si ale sotiilor acestora. Separat de acestia, intr-o capela, se afla si mormantul lui Carol al II-lea.




Fantana Mesterului Manole

   Spre seara am ajuns acasa, destul de obositi dar mai bogati din punct de vedere spiritual si cu regretul ca nu am mai avut macar o zi in plus pentru a ne bucura de frumusetile pe care aceasta tara le are de oferit!



luni, 6 august 2012

In cautarea lunii de miere perfecte

   Acum un an si jumatate ( nu pot sa cred ce repede a trecut timpul) ne-am hotarat sa ne casatorim, iar dupa ce am pus la punct majoritatea aspectelor de natura organizatorica a urmat una dintre cele mai dificile alegeri pe care a trebuit le facem vreodata: alegerea locului in care ne vom petrece luna de miere.
Astfel, in toate aceste 18 luni am cautat, ne-am sucit, ne-am razgandit am ales si am taiat iarasi, pana cand...intr-un final (in proportie de 99 % ) am facut cea mai inteleapta alegere.
   Si acum, in ordine cronologica, va prezentam destinatiile pe le-am considerat noi perfecte pentru petrcerea lunii de miere:

1.ISRAEL
   A fost prima noastra alegere, in primul rand pentru incarcatura deosebita pe care aceste meleaguri o au. Cand spui Israel te gandesti de fapt la Tara Sfanta si la toate locurile frumoase pe care le poti vizita aici: Nazareth(orasul copilariei lui Iisus), Zidul Plangerii, Via Dolorosa, Muntele Maslinilor, etc. Aici ne-am dorit sa facem un circuit combinat cu un sejur de cateva zile la Marea Moarta, bifand de asemenea Tel Aviv-ul, orasul in care istoria se impleteste cu modernitatea si luxul.

                                 Sursa foto:http://www.bluetravel.ro/

2.REPUBLICA DOMINICANA
   Dupa un timp, ne-am gandit ca daca-i luna de miere ar trebui sa mergem intr-o locatie ceva mai exotica fata de ce vizitasem pana atunci, iar cea mai accesibila parea Punta Cana. Ne gandisem deja la un sejur de 10 zile petrecut intr-un resort, unde zi de zi sa mergem sa facem plaja admirand nisipul fin si alb, precum si apele de culoare turcoaz. Ideea de leneveala totala, relaxare si cine zilnice la apus de soare ne-a atras ca un magnet, insa nu pentru mult timp...

                                 Sursa foto: http://www.cheapostay.com


   3.THAILANDA
   A reprezentat alegerea suprema care a durat mai bine de trei luni. Astfel, vara trecuta am realizat ca dupa nunta am putea avea un buget suficient astfel incat sa ne putem permite un circuit al carui nume suna destul de interesant " Be a local in Thailand". In mare, acesta presupunea vizitarea celor mai importante regiuni ale Thailandei si dura 2 saptamani, timp in care urma sa descoperim stilul de viata al locuitorilor, sa ne plimbam cu elefantii si nu in ultimul rand sa ne plimbam cu tuk-tuk-ul pe strazile aglomerate ale Bangkok-ului. La final, urma sa avem parte de un mini-sejur langa Phuket pentru o doza de mare si soare. In fond, ne-am fi facut o imagine de ansamblu asupra acestei tari si am fi avut parte de o adevarata aventura pe care nu o mai incercasem pana atunci.
   La un moment dat, ne-am schimbat putin planurile cu privire la ceea ce aveam sa facem dupa nunta, si am realizat ca cele 2 saptamani in Thailanda ne-ar fi costat totusi prea mult, si ne-am oprit la o destinatie ceva mai putin costisitoare...

                                http://www.tourism-of-thailand.com
                             
4.EGIPT
   Considerat leaganul civizatiei sau "darul Nilului" in opinia lui Herodot, Egiptul a constituit la un moment dat o imbinare perfecta intre relaxare si vizitat numeoase monumente si temple. In plus, amandoi impartasim pasiunea pentru arheologie, ca sa nu mai pun la socoteala faptul ca eu visam inca din clasa a 5 -a sa vizitez faimoasele piramide.
   Mai mult, am tinut cont de faptul ca urma sa plecam in luna de  miere abia dupa jumatatea lunii octombrie, iar in Egipt se putea face plaja fara probleme si la acea vreme.
La scurt timp dupa aceea au inceput insa conflictele violente care se extinedeau pe zi ce trece, iar acest aspect ne-a determinat sa cautam altceva.

                                Sursa foto: http://www.dreamtravelagency.ro

5.LONDRA
   Am ales Londra deoarce amndoi ne doream foarte tare sa experimentam ceva "diferit", spectaculos si ofertant din punct de vedere turistic. Pe scurt, ne-am gandit ca putem merge la mare si alta data, si ne putem petrece luna de miere intr-unul din cele mai spectaculoase si pline de culoare orase ale Europei. Oferta pe care o gasisem era chiar de revelion (o experienta cu adevarat inedita), insa din pacate era prea scurta (5 zile) si pana la urma am conchis ca ne dorim sa vizitam Marea Britanie pe indelete, cea mai buna modalitate ramanand Marele Tur (Anglia, Scotia Irlanda) care sa dureaza cel putin 14 zile. In plus, ne-am gandit ca ar fi sanse mari sa prindem o vreme ploioasa in acea perioada si sa nu mai putem vizita mare lucru...asa ca am renuntat si Londra.

                                Sursa foto: http://www.ukmobilereview.com

6.DUBAI
   Un loc cu peisaje pline de contraste, cu dune de nisip nesfarsit si nu in ultimul rand cu numeroasele plaje cu nisip fin. Dubaiul ne-a cucerit cu povestile sale cu iz oriental, cu fascinanta sa cultura precum si cu faimoasele sale cladiri moderne care coexista cu locuintele saracacioase de la periferie. Sa nu mai punem la socoteala ca era si foarte accesibil la pret, am crezut ca e desinatia prefecta. Toate au fost bune si frumoase pana in momentul in care ne-am dat seama ca s-ar putea ca vremea sa nu ne permita sa facem baie, iar acest lucru era inadmisibil pentru noi...

                               Surs foto: http://www.theaddress.com

   In concluzie, este foarte important sa stiti foarte bine in ce mod va doriti sa va petreceti luna de miere. In teorie ar fi foarte simplu: daca esti adeptul confortului si al luxului iti alegi un resort all-inclusive la mare, daca esti o fire curajoasa optezi pentru un loc wild  care implica numeroase drumetii si aventuri, iar daca esti pasionat de istorie poti alege o luna de miere culturala. In afara de acestea, nu trebuie sa omitem faptul ca in alegerea lunii de miere conteaza si bugetul pe care ne dorim/perimitem sa il alocam.

P.S. Nu va dezvaluim deocamdata locul in care vom merge in luna de miere deoarece va pregatim o surpriza in viitorul apropiat. Stay tuned!