marți, 24 iulie 2012

Castelul Iulia Hasdeu- intre simbolism si misticism

   Pentru ca amanasem de prea multe ori sa vizitam castelul Iuliei Hasdeu si pentru ca amandoi eram fascinati de povestea sa, anul trecut la inceputul lunii septembrie ne-am hotarat sa ne urcam in primul tren spre Campina si sa ne indeplinim dorinta.
Astfel, dupa aproximativ o ora de mers am ajuns si mai-mai ca ne-am ratacit din cauza ca nu am gasit nici macar un indicator care sa te indrume catre castel. Pana la urma am intrebat o doamna care ne-a explicat pe unde sa mergem, iar dupa circa 20-30 de minute batranul castel ni se arata in toata splendoarea sa.
   Inca de cum am intrat in curte am zarit  stema familiei precum si cele doua citate celebre "Pro fide et patria" si "E pur si muove" care aveau intentia sa ne pregateasca parca sa patrundem in alta lume. Deschizand usa doua doamne ne-au anuntat ca fiind joi putem vizita castelul gratuit, iar dupa ce am primit doua audio-ghiduri ne-au lasat sa admiram interiorul in liniste.


CASTELUL IULIA HASDEU


Pe langa faptul ca muzica de la audio-ghid avea menirea sa te introduca in atmosfera de altadata, ne-am dat seama in scurt timp ca nu puteam ignora energiile si simbolurile gata sa fie descifrate.
   Daca va intrebati care este istoria acestui castel, e bine sa stiti ca a fost construit intre anii 1894 si 1896 de catre Bogdan Petriceicu Hasdeu, care neputand accepta moartea propriei fiice, l-a cladit dupa indicatiile strice pe care Iulia i le dadea in cadrul sedintelor de spiritism.

Geniul Iulia Hasdeu
IULIA HASDEU


   Pe parcursul turului am mai aflat ca Iulia a fost un copil precoce care a invatat sa citeasca inca de la varsta de doi ani , iar dupa ce a absolvit Colegiul Sfantul Sava din Bucuresti a fost admisa in cadrul prestigioasei Universitati Sorbona din Paris. In tot acest timp, Iulia Hasdeu, o minte sclipitoare, isi exteriorizeaza trairile scriind poezii, trei volume fiind chiar publicate dupa moartea sa.
   Camarutele sunt decorate cu obiecte ce au apartinut familiei, dar si cu numeroase lucruri ale Iuliei printre care pianul si papusa din copilarie. In plus, pe noi ne-au impresionat foarte mult caietele de studiu scrise de  mana precum si gaura din perete prin care tatal comunica cu fiica in timpul sedintelor de spiritism. La final am mers in curtea interioara din spatele castelului unde ne-am relaxat cateva minute si am meditat asupra acestei fascinante povesti.
CURTEA INTERIOARA
SPATELE CASTELULUI

   Personal, consider ca viata Iuliei s-a consumat la cote maxime ca o anticipare stranie a ceea ce urma sa se intample.In caz ca nu stiati, Iulia a murit de tuberculoza in anul 1888 la numai 18 ani, fiind ingropata la Cimitirul Belu.
   La intoarcere, am intrat sa vizitam casa memoriala Nicolae Grigorescu, loc in care artistul a locuit si a creat ultimii ani ai vietii. Odata intrati in curtea muzeului am sunat insistent la usa, iar in cele din urma o doamna vizibil deranjata de prezenta noastra a catadicsit sa ne pofteasca inauntru.
Casa-muzeu merita vizitata, am spune noi, deoarece adaposteste tablouri remarcabile si piese de mobilier ce au apartinut marelui pictor.
CASA MEMORIALA NICOLAE GRIGORESCU

   Pentru noi, mini-excursia de o zi la Campina a constituit nu numai implinirea unei dorinte mai vechi, precum si o alternativa la viata agitata din Bucuresti, asa ca daca aveti ocazia, nu ratati acest minunat loc.

Cheltuieli totale


Bilet tren Bucuresti-Campina dus-intors x 2- 100 lei
Bilet muzeu Nicolae Grigorescu- x 2- 6 lei
Masa in oras x 2- 50 ron
     
                                     Total: 156 lei



4 comentarii:

  1. Buna. V-am descoperit blogul, si chiar daca sunteti la inceput imi place foarte mult ce ati scris. Iar articolul asta mi-a dat si mie o alternativa de a vizita castelul si casa memoriala Nicolae Grigorescu cand voi fi prin zona. Multumesc de propunere :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne bucuram ca ti-a placut alternativa propusa de noi si te asteptam sa citesti si articolele viitoare

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi imi doresc demult, n-am ajuns inca sa vizitez acest castel! Am facut-o, in mod virtual, pe blogul vostru. Mi-a placut materialul, frumoase pozele, multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa mergi neaparat,castelul este cu adevarat fascinant!

      Ștergere