joi, 26 iulie 2012

TOP 10 - cele mai frumoase capitale europene

   Inca de la inceput trebuie sa va marturisim ca ne-a fost teribil de greu sa elaboram acest top, insa dupa ce am taiat/ adaugat/gandit/razgandit va prezentam rezultatul final:

10.COPENHAGA- pentru ca pe langa numeroasele castele, cladiri istorice si palate medievale pe care le poti vizita aici, poti petrece cateva ore bune fara sa simti cum au trecut prin centrul vechi al orasului, ori poti alege sa te pierzi pe stradutele inguste admirand casutele viu-colorate.



9.MOSCOVA- pentru ca e interesant sa ii descoperi si sa ii intelegi indelungata sa istorie, fara insa a o judeca. Nu in ultimul rand, daca ajungi in Moscova nu uita sa faci neaparat o calatorie cu metroul si de asemenea sa ajungi in faimoasa Piata Rosie ca sa poti admira in tihna stilul de viata al localnicilor si numeroasele biserici colorate.



8.DUBLIN - pentru ca o bere Guiness nu e nicaieri mai buna decat intr-un pub de aici si pentru ca si-a pastrat aerul provincial de altadata...


7.MADRID- pentru ca poate fi considerat pe buna dreptate capitala fotbalului european si pentru ca e imposibil sa ajungi aici si sa ratezi faimosul Santiago Bernabeu sau sa nu incerci o paella.


6.LISABONA- pentru ca e imposibil sa nu remarci legatura puternica pe care o are cu Oceanul, fapt ce se reflecta in atitudinea degajata a locuitorilor. In plus, iti ofera sansa de a putea vizita cel mai vechi cartier al sau Alfama ale carui origini dateaza inca din Evul Mediu.


5.AMSTERDAM- pentru ca poti inchiria o bicicleta si sa te poti plimba ore in sir minunandu-te de farmecul aparte al acestui oras. Daca preferi o viata de noapte agitata, aici e locul prefect...


4.VIENA- pentru ca atmosfera celebrelor Piete de Craciun este ceva unic ce trebuie experimentat macar o data in viata!


3.ROMA- daca ajungi aici e musai sa arunci un banut in Fontana di Trevi si sa-ti pui o dorinta. Mai mult, in Roma vei simti cu siguranta ca respiri istorie prin toti porii si vei ajunge la concluzia ca isi merita cu prisosinta titulatura de "Caput Mundi".


2.LONDRA- aici se aplica in mod categoric zicala " When a man is tired of London he is tired of life!". Reprezinta orasul pe care il poti vizita de nenumarate ori si de fiecare data il vei descoperi in alt fel...e un oras ce trebuie "simtit", cosmopolit, modern, plin de contraste care cu siguranta nu te va dezamagi.


1.PARIS- pur si simplu magic! Desi e posibil sa nu fie "dragoste la prima vedere" te va cuceri cu fermecul sau inexplicabil in cele din urma. Pe langa multitudinea de obiective turistice pe care le vei gasi la tot pasul, servirea unui capuccino alaturi de un croissant intr-una din numeroasele cafenele pariziene reprezinta un must-do!


   In opinia voastra, cum ar arata acest TOP 10?





10 comentarii:

  1. Cam acelasi orase se gasesc si in Top 10-ul meu numai ca undeva de la mijloc in sus as insera si Praga - orasul de aur.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si la mine Parisul ar fi pe locul 1, chiar daca nu le-am vazut pe toate, stiu sigur ca acolo ar ramane :)). Dupa, as schimba Roma cu Londra, nu stiu pe mine nu m-a impresionat teribil Londra. E faina, dar nu este genul meu...Si eu as indesa Praga pe undeva, e un oras fain.
    Imi doresc tare mult sa vizitez Moscova, mi se pare un oras fascinant.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici noi nu le-am vazut pe toate dar speram sa o facem cat mai curand! Moscova este cu adevarat un oras deosebit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Desi nu e exclusiv cu destinatii europene, se poate desprinde una-alta din topul meu de anul trecut: http://www.printreranduri.com/2011/06/top-10-destinatii-printre-randuri.html

    :-)

    Categoric as fi pus Londra pe locul 1, muuult inaintea Parisului. Chiar, ar trebui sa refac topul, la cate am mai vazut intre timp nu prea mai sunt valabile majoritatea pozitiilor, cred :-P

    RăspundețiȘtergere
  5. Irina trebuie sa-ti marturisesc ca in alegerea locului 1 s-au dat ceva "lupte" intre Paris si Londra pentru ca si eu as fi ales tot Londra clar, insa Catalin a considerat Parisul cel mai romantic, cel mai spectaculos, cel mai vizitat, etc...;)

    RăspundețiȘtergere
  6. In afara de Dublin, le-am vazut pe toate. E greu sa faci o ierarhie fiindca fiecare are specificul sau si cand esti chiar acolo, il gasesti minunat! Sigur ca si Praga ar trebui sa se regaseasca acolo dar atunci topul ar trebui sa fie mai mare de 10:) In ceea ce ma priveste, parca as oscila intre Londra si Viena dar sunt atat de diferite pentru mine...Si mai e ceva: timpul petrecut in fiecare dintre ele. Eu cunosc Viena aproape ca pe orasul meu, as spune. Am fost de nenumarate ori si am stat cate o saptamana-doua. In Londra am fost de 8-10 ori, nici nu mai stiu, la Praga de 4 ori, la Moscova la fel. In celalalte odata, cate o saptamana. Cu cat vezi mai mult si afli mai multe, cu atat iti place mai mult un oras. Eu nu fac topuri: fiecare isi are locul in inima mea, fiindca nu merg nicaieri la intamplare!

    RăspundețiȘtergere
  7. Frumos top! Am făcut și eu un top 10 destinații (la inițiativa Ioanei de la Printre rânduri), dar nu am ținut neapărat să fac un top 10 capitale. Pot să spun că printre cele mai frumoase capitale pe care le-am vizitat se numără Stockholm, Amsterdam, Roma, Budapesta, Viena si, bineînțeles, Paris-ul

    RăspundețiȘtergere
  8. interesant , documentat si util pentru cei ce iubesc calatoriile

    RăspundețiȘtergere
  9. Roma..cea mai frumoasa capitala...fara dubii

    RăspundețiȘtergere
  10. Unde e Stockholm si Oslo ? Trebuia sa fie in top ! Nu poti pune Madrid pe locul ala peste COPENHAGA.....e absurd.

    RăspundețiȘtergere